Hírek

 A kegyhely és a zarándokház hírei megtalálhatók Máriapócs Nemzeti Kegyhely honlapján!

 


  

 

Idén szeptember 19. és 20. között Rómában rendezték meg az Európai Mária Kegyhelyek konferenciáját, melyen az egyes kegyhelyek helyzetéről esett szó a II. Vatikáni Zsinat fényében. Az évente rendezett találkozón – mint állandó tag – Máriapócs Nemzeti Kegyhely küldöttsége is részt vett.

Az újonnan kinevezett lourdesi püspök, Mgr. Nicolas Brouwet által vezetett találkozón a állandó tagsággal rendelkező 17 zarándokhely küldöttsége mellett Mátraverebély-Szentkút és öt Európán kívüli kegyhely (Aparecida, Kibeho, Guadalupe, La Vang, Vailankanni) vezetői is részt vettek. A két napos konferencián előadást tartott többek között P. Horacio Brito lourdesi kegyhelyigazgató és P. Carlos Cabecinhas, Fatima küldöttje, továbbá bemutatót tartottak az Európán kívülről érkező zarándokhelyek vezetői is. Az ülés második napján jelen volt Antonio Maria Vegliò érsek, az Elvándorlók és Útonlevők Pápai Tanácsának elnöke, aki beszédében kihangsúlyozta a népi vallásosság, a teológia és a liturgia szoros kapcsolatát. Kiemelte továbbá, hogy a népi vallásosság – mint a hit inkultúrációja – fontos eszköze az evangelizációnak, ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön szembe se a liturgiával, se az Egyház tanításával, különösen a Mária-kegyhelyeken, ahol sok és sokféle zarándok van jelen. A konferencia zárása előtt több gyakorlati kérdés került az asztalra, melyek között kiemelkedett Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely felvétele az Európai Mária Kegyhelyek hálózatába, amit az ülés (Máriapócs tekintélyes támogatásával) egyöntetűen megszavazott. A hivatalos találkozó hangulatát emelték azok a baráti beszélgetések is, melyek alkalmával Nemzeti Kegyhelyünket számos dicsérettel és elismeréssel halmozták el.

 


 

Mária utas zarándokok a Pócsi Szűzanyánál - 2012.08.01.

„Téged jöttünk köszönteni, méltóztassál meghallgatni, ó Pócsi templom csillaga! Üdvözlégy Szűz Mária!” – ezzel az imádsággal köszöntötte a Szűzanyát Augusztus 1-én az a zarándokcsoport, amely a Mária út mentén látogatott el nemzeti kegyhelyünkre. A Közép-Európán átívelő zarándokút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárható. A számos kegyhelyet érintő út kiemelkedő állomásán, Kapin István Atya fogadta és áldotta meg a zarándokokat, akik imádságukkal köszöntötték a Pócsi Szűzanyát. A búcsúéneket követően a zarándokok a Pócsi Mária oltalma alatt örömmel teli lélekkel indultak neki az előttük álló hosszú útnak, hogy csomagjaikat és felajánlásaikat hordozva közeledjenek céljuk felé. Megkönnyebbülve, és tudva a Mester így tanít: „Én vagyok az út, az igazság és az élet…”, nem az számít hol tartok ezen az úton, hanem csupán az, hogy rajta legyek azon az Úton mely egyenlő Jézussal.

 

 

 

Nyelv választó

Belépés

"Olvass el..."

Kedves Zarándok!
Megtisztel bennünket érdeklődésével. Javasoljuk, hogy oldalunkat rendszeresen látogassa. 
Kérjen információt, rendeljen szállást on-line egyszerűen.

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.